A pálinkáról

A pálinka társadalmunk legősibb itala, amit a világ minden táján fogyasztanak. Ezen italok összetevői tájanként, országonként igen eltérőek. Ezt a változatosságot az időjárás és a természeti adottságok alakították ki.

A legízletesebb pálinkákat a Kárpát-medencében készítik, ahol a pálinkák zamata egyedülálló az egész világon.

A mai értelemben vett pálinkafélékhez közel álló itókát elsőként az 1320-as években említik írásos emlékek Magyarországon. Károly Róbert felesége életvizének „aqva vitae” volt a neve, ami valószínűleg borpárlat lehetett.

A pálinkafogyasztás elsősorban vidéken terjedt el. A pálinkafőzés fejlődése két irányt vett:

  • Népi, jobbágyi irány volt a házi főzés - kifejezetten e célra készített pálinkafőző kunyhókban zajlott, eredményét saját célra használták fel.
  • Uradalmi és egyházi főzdék - itt eladásra szánt, eleinte sörből és borból előállított pálinkát készítettek.

A XVI. században az égetett szesz gyógyszernek számított. A főzés földesúri előjog volt, ezért a paraszti főzést korlátozták. Bizonyos tilalmak is megfogalmazódtak a pálinkafőzéssel kapcsolatban, mint például tilos volt a kenyérgabona felhasználása főzés céljára vagy a főzés istentisztelet idején. Az 1799-től megjelenő kisüzemek, szesz- és pálinkagyárak elvezettek a pálinkafőzés központi szabályozásához. 1836-ban bevezették a pálinkaadót, majd 1850-től a szesz állami monopólium lett.
1851-től kötelezővé tették, hogy a pálinkafőző mester bemutassa remekét a városi főorvosnak. 1920-ban 260, 1970-ben 1070, 1982-ben 815, ma kb. 500 pálinkafőzde működik Magyarországon.

 A pálinkafőzés védőszentje Szent Miklós.

A jó minőségű pálinka készítésének titkai:

  • Alapanyagként érett, egészséges és ép gyümölcsöt használjunk.
  • Gondos cefrekészítés és erjesztés.
  • Korszerű és kíméletes desztilláció.
  • A pálinka pihentetése, érlelése.

Fontos, hogy a jó pálinkában félreérthetetlenül felismerjük annak a gyümölcsnek az aromáját, amelyből készítették.
A pálinka íze és aromája akkor élvezhető igazán, ha megfelelő formájú pohárból fogyasztjuk. Ez az úgynevezett tulipánformájú pohár, amely alul öblös, felül összeszűkül.

Pálinkának kizárólag a Magyarország területén termett gyümölcsből és szőlőtörkölyből itt előkészített, itt főzött, cukortól és adalékoktól mentes párlatot nevezhetjük.

A magyar pálinka a táplálkozási kultúra, az életmód, a mindennapi élet szerves része volt, sohasem volt a lerészegedés eszköze.

Fél kilogramm magyar gyümölcs íze, aromája és illata megtalálható egy kupica pálinkában. Ez magában egy csoda! Egészségükre!